Slávili sme odpust na Hornom Bankove

V nedeľu 16. augusta 2020 sme v kaplnke na Hornom Bankove slávili odpustovú slávnosť z príležitosti sviatku Nanebovzatia Panny Márie. Práve tomuto tajomstvu viery je táto kaplnka, patriaca do našej farnosti, zasvätená.

Kazateľom a celebrantom slávnosti bol náš pán kaplán o. Blažej. Vo svojej homílii sa venoval úvahe nad vierou v silu navonok neviditeľnej pomoci a ochrany Panny Márie: Je prirodzene ľahšie veriť v niečo, čo vidíme, čo si vieme predstaviť, čo vieme chytiť. Ale už ťažšie je dôverovať v silu toho, čo je očiam neznáme, neuchopiteľné, čo vidieť nevieme. Často sa niektorí veriaci modlia formulku k Panne Márii …“skry nás pod svoj plášť.“ Zamysleli sme sa ale nad tým, čo to vlastne znamená? Otec Blažej prerozprával pekný príbeh o kňazovi- exorcistovi, o. Dominikovi Chmielewskom, SDB:


Otec Dominik sa raz modlil nad jednou veľmi posadnutou ženou. Keď sa jej pýtali, čo vnímala počas exorcizmu, s čím by sa chcela podeliť, povedala, že keď sa exorcista nad ňou začal modliť, videla ako sa diabol veľmi rozzúril. Chcel kňaza roztrhať na kúsky, bol agresívny, no nemohol nič urobiť, pretože sa nevedel prebiť cez tú silu jeho modlitby a vieru.Keď sa kňaz Dominik začal modliť, v určitej chvíli prišla Matka Božia a kňaz „sa stratil v Márii„. Už som ho do konca exorcizmu viac nevidela. Bola tam len Matka Božia.“
Práve tento moment by sme si mali všimnúť a uvedomiť si, že mnohé modlitby majú nesmiernu moc v neviditeľnom svete. Keď prosíme Božiu Matku, aby nás skryla pod svoj plášť, vo svojom Nepoškvrnenom srdci, modlíme sa vlastne o to, aby nás urobila „neviditeľnými pred zlom„. Ak diabol útočí na človeka, v modlitbe sa doslova „ukryjeme“ V Márii a diabol nás tak nemôže vidieť a keď nás nevidí, nemôže nás udrieť, nemôže nám ublížiť.


Slávnosti sa zúčastnili v hojnom počte veriaci nielen z našej farnosti, ale z rôznych častí mesta, od tých najmenších až po seniorov. Krásne slnečné počasie prilákalo aj nedeľných turistov či cyklistov. Prítomní veriaci mohli za obvyklých podmienok získať odpustky. V závere svätej omše sa, ako býva zvykom na sviatky, zaspieval hymnus V sedmobrežnom kruhu Ríma, po ktorom veriaci pozdravili Pannu Máriu modlitbou ruženca. Fotky si môžete pozrieť v sekcii Galéria.