Zomrel Benedikt XVI.

Grazie Santità – Ďakujeme Vaša Svätosť!

Dnes v posledný deň roka 31.12.2022 vo Vatikáne zomrel emeritný pápež Benedikt XVI vo veku 95 rokov. V našej farnosti v dnešný deň o 16:00 slávime ďakovnú omšu za dobrodenia a zároveň aj za jeho život s prosbou o spásu jeho nesmrteľnej duše. Aj z tohto dôvodu budeme vysielať svätú omšu online cez náš youtube kanál farnost sv. Ondreja. Jozef Ratzinger Bol blízkym spolupracovníkom Sv. Jána Pavla II a kardinála Tomka. Cirkvi daroval celý svoj život ako pokorný robotník v Pánovej vinici.

Poznal som ho osobne a pri stretnutiach s ním som bol naplnený bázňou. V jeho prítomnosti som cítil chvenie duše i tela a vnímal som láskavého pápeža plného Kristovho ducha. Najpokornejším človekom vo Vatikáne bol pápež Benedikt. Po jeho rezignácii sme mali strach, čo bude ďalej, no naplnilo sa to, čo povedal raz večer z okna svojej pracovne tým, ktorí sme boli na 50 výročie otvorenia II. Vatikánskeho koncilu s horiacimi sviečkami zhromaždení na Svätopeterskom námestí vo Vatikáne: „Cirkev nie je moja, ale Kristova… a aj keď sa zdalo, že Pán v loďke spí, nikdy nás neopustil!“

Ďakujem Bohu za dar pápeža Benedikta a prosíme o pokoj pre jeho nesmrteľnú dušu. Dovolím si poznamenať, že keď už nie on uvidí Boha z tváre do tváre, tak kto iný!

Requiescat in pace!

Od 2.1.2023 budú jeho telesné pozostatky vystavené v Bazilike sv. Petra a 5.1.2023 pápež František bude viesť pohrebné obrady so slávením zádušnej omše.

Otec Marek