Pápež František (nielen) mladým

Pred pár dňami sme aj v našom meste mohli zažiť výnimočnú atmosféru, ktorá vládla z dôvodu príchodu Svätého Otca Františka na Slovensko. Jeho návštevu sledovalo mnoho ľudí cez televízne prenosy a viacerí z nás mali to šťastie vidieť Svätého Otca pri presune mestom alebo priamo na stretnutí s mládežou na štadióne Lokomotíva. Kto bol, určite neľutuje a na tie pocity nikdy nezabudne…

V ten deň sme asi mnohí cítili také zvláštne chvenie v žalúdku, napätie, zvedavosť, očakávanie, ktoré sa viac a viac stupňovalo a keď konečne prišiel Svätý Otec medzi nás, spustila sa vlna úprimnej radosti, šťastia a dojatia. Pápež František je tu, medzi nami v našom meste a my z Podhradovej môžeme povedať, že i v našej farnosti, blízko našich domovov, to je ozaj výnimočný dar a požehnanie…

Celé sme si to uvedomili asi až priamo v tú chvíľu, keď Svätý Otec prišiel a prechádzal pomedzi nás v papamobile. Bolo to krásne gesto toho, že chcel byť k nám čo najbližšie a pozdraviť viacerých aj z blízka. Bol to silný zážitok, ktorý potešil tak deti a mladých, ako aj rodičov a starších. Práve táto bezprostrednosť v nás zanechala asi najväčší dojem. No samozrejme aj veľmi pekné, hlboké myšlienky a príhovory, ktoré nám všetkým venoval a nad ktorými sa dá nanovo uvažovať. Každý si v nich nájde iste to svoje, niečo, čo práve jeho chytí za srdce….

Myšlienky a povzbudenia, ktoré odzneli na tomto stretnutí, vám ponúkame v podobe odkazu na celé znenie príhovoru, ako aj na ostatné príhovory, ktoré počas svojej 4-dňovej návštevy Svätý Otec predniesol a určite sa nimi chcel prihovoriť nielen zúčastneným skupinám, ale každému z nás.

Pripomenúť si môžete aj Hymnu stretnutia mladých s pápežom Františkom, ktorá má názov Zdvíhajme svet a Hymnu k sláveniu s pápežom Františkom v Prešove „Oslávený kríž“.

Zakrátko pridáme aj výber myšlienok pápeža Františka z prejavov v rámci návštevy Slovenska, ako aj dojmy účastníkov stretnutia s pápežom Františkom.

Ďakujeme Bohu za Svätého Otca a jeho návštevu u nás! Nech táto apoštolská cesta prinesie do našich rodín, spoločenstiev a vzťahov viac dobra a milostí!