1. farský ples Rímskokatolíckej farnosti sv. Ondreja

Farníci, ich priatelia a známi sa dňa 9. februára 2019 stretli na 1. farskom plese Farnosti sv. Ondreja na Podhradovej. V duchu myšlienky z Písma, že všetko má svoj čas, sa spoločenstvo veriacich zišlo, aby spolu prežili príjemné chvíle mimo bežných povinností a starostí, pri dobrej hudbe, jedle, v kruhu blízkych a spoznávaním nových známych. 

Ples zahájili spoločne p. Vladimír Puškár a duchovný otec Marek, ktorí práve pri tejto príležitosti prezradili, ako vlastne myšlienka zorganizovať 1. farský ples vznikla. Stačilo málo- nápad jedného manželského páru, posedenie s p. farárom a prípravy sa mohli začať…

Plesu sa zúčastnilo 143 ľudí; zabaviť sa prišli mladé páry, rodičia i starí rodičia aj naši duchovní otcovia o. Marek a o. Rado.

Prvých hostí hneď na úvod vítali známi Košicki špivaci, ktorí zahrali a zaspievali na folklórnu nôtu. Výbornú náladu celý večer zabezpečovala trojica hudobníkov z kapely Nikaband. Pestrý program pozostával okrem toho aj z vystúpenia „tanečníkov z dymiacich hôr“ alias Smoky Mountains Dancers, ktorí to roztočili svižnými modernými country tancami. Vystriedal ich talentovaný chlapčensko-dievčenský pár študentov konzervatória, ktorý predviedol okrem spevu aj zaujímavú hru na hudobný nástroj s názvom hang drum. Nádych nostalgie vnieslo vystúpenie nášho mladého farníka Michala Bertu, ktorý zahral krásne skladby na saxofóne, dokonca aj s prídavkom, ktorý si publikum vytlieskalo:)

Chýbať nesmela samozrejme tombola s peknými cenami- bonusovou výhrou na záver bol tanec s p. farárom, ktorý zlepšil náladu aj tým, čo v tombole neuspeli. Treba uznať, že sa nestratí ani na tanečnom parkete:) Špeciálnu spomienku na tento večer si mohli hostia odniesť v podobe fotiek pred fotostenou, kto chcel, aj s použitím vtipných rekvizít (neodolali ani naši duchovní otcovia:)). Pomedzi to všetko sa hostia vytancovali do sýta na parkete, ktorý mal akurát tú nevýhodu, že sa naň nezmestili naraz všetci tanečníci. Najmä strednú a staršiu generáciu potešili neskôr aj piesne na želanie so živou hudbou pri stoloch. Nemenej vzácnou bola určite možnosť prehodiť pár neformálnych slov aj mimo kostola s našimi kňazmi, ako aj s p. kostolníkom s manželkou:) Plesalo sa až do skorého rána, no už len v kruhu najvytrvalejších.

Čo dodať na záver…všetko má svoj čas, začiatok aj koniec, a platí to aj pre náš 1. farský ples. Prišiel čas, kedy sa môžeme vrátiť v spomienkach na pekné chvíle a ďakovať. Ďakovať Bohu za to, že nám doprial túto vzácnu príležitosť byť spolu ako jedna farská rodina. Že sme mohli byť jeden pre druhého darom a svedectvom, že žiť živú vieru je možné nielen za múrmi chrámu, ale všade, kde sme a pri všetkom, čo robíme, lebo ako povedal Ježiš: „Tam, kde sú dvaja alebo traja zhromaždení v mojom mene, tam som ja medzi nimi.“ Mt 18, 20

O tom, ako vnímali atmosféru na plese samotní hostia, si budete môcť prečítať v najbližšom príspevku. Momentky z večera Vám prinesieme čoskoro.